Za 8 osoba:
140 g brašna,
140 g maslaca,
110 g šećera u prahu,
štapić vanile ili kašičica ekstrakta vanile,
6 jaja,
230 g čokolade za kuvanje,
200 g šećera,
100 g marmelade od kajsije
i prstohvat soli.
Za glazuru:
150 g šećera i
0,8 dl vode.
Penasto umutite maslac sa šećerom u prahu i vanilom. Dodajte jedno po jedno žumance i 130 g čokolade, otopljene na pari. Posebno umutite čvrst sneg od belanaca sa malo soli i lagano ga pomešajte sa pripreljenom smesom.
Dodajte brašno i sve zajedno promešajte pa dobijenu masu sipajte u okrugli kalup za torte, prečnika 20 cm, obložen papirom za pečenje. Pecite sat vremena u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.
Pečenu koru ostavite da stoji pet minuta, pa je horizontalno presecite da dobijete dve kore. Prvu koru položite na poslužavnik i premažite sa malo marmelade. Odozgo položite drugu koru i celu tortu premažite ostatkom marmelade. Pomešajte vodu i šećer i kuvajte do vrenja, pa skinite sa ringle, dodajte komadiće preostale čokolade i energično promešajte.
Dibijenu glazuru malo ohladite pa je prelijte preko torte i ujednačeno razmažite. Ostavite da malo odstoji kako bi se glazura stegla i tortu služite sa slatkom pavlakom.
0 comments:
Post a Comment