Tuesday, December 3, 2013

Jos jedna sacher torta



POTREBNO JE

ZA TESTO
7 jaja,
120 g putera,
120 g šećera,
120 g čokolade za kuvanje,
120 g brašna,
¼ kašičice soka od svežeg limuna

ZA FIL
šolja marmelade od kajsija,
3 kašike samlevenog pekmeza od kajsija

ZA DEKORACIJU
25 g bele čokolade,
kašičica putera

PRIPREMA
Pripremite dva kalupa prečnika 23 cm, a od voštanog papira isecite krug za dno. Prilepite papir za dno sa malo putera. Razdvojte belanca od žumanaca. Mikserom penasto umutite puter, dodajte polovinu šećera i mutite dok se šećer ne istopi. Dodajte jedno po jedno žumance, svaki put muteći dok se masa ne ujednači. Dodajte otopljenu i ohlađenu čokoladu koju ste prethodno istopili na pari. Mutite mikserom dok ne dobijete glatku masu i ostavite je sa strane.
Belanca čvrsto umutite sa sokom od limuna i postepeno, kašiku po kašiku, dodajte ostatak šećera. Mutite sve dok se šećer ne istopi. U masu sa puterom dodajte trećinu snega od belanaca i varjačom pažljivo izmešajte. Dodajte postepeno ostatak snega pažljivo mešajući. Prosejte brašno preko cele površine smese i opet je na isti način izmešajte. Podelite i razvucite smesu u dva pripremljena kalupa i stavite u pećnicu zagrejanu na 180 stepeni. Smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite oko 35 minuta ne otvarajući rernu dok torta ne zamiriše. Ostavite testo u tepsijama oko pet minuta, pa ga izvadite na žicu za hlađenje ili krpu. Pekmez od kajsija blago zagrejte i sameljite ako ima krupnijih komada. Namažite pekmezom prvu koru i preklopite drugom. Celu tortu premažite sa oko tri kašike mlevenog pekmeza od kajsija. Za glazuru izlomite čokoladu na male parčiće i, zajedno sa puterom, stavite u malu šerpu. U većem sudu zagrejte dva prsta vode do ključanja, skinite s vatre i sačekajte oko minut. Postavite sud sa čokoladom u sud sa vodom i čekajte oko pet minuta. Izmešajte smesu dok ne postane glatka. Izvadite iz vode i mešajte dok glazura ne postane dovoljno tečna da može da se razliva, pa je razvucite kašikom preko torte. Za dekoraciju svetlije boje možete da koristite iste sudove i u njima otopite belu čokoladu. Saher tortu držite poklopljenu do tri dana na sobnoj temperaturi ili do nedelju dana u frižideru. Izvadite je iz frižidera pola sata pre serviranja.

Priča
Kada bi dodeljivali titulu za najpoznatiju tortu na svetu, ona bi skoro sigurno pripala saher torti. Saher torta se sastoji od dva deblja sloja sočnog i bogatog čokoladnog testa spojena slojem kvalitetnog pekmeza od kajsija. Glazura od čokolade joj daje njen prepoznatljiv, jednostavan, ali elegantan izgled. Tradicionalno se servira uz kašiku šlaga.
Priča kaže da je jednog dana 1832. godine knez Meternih naredio svom kuvaru da gostima iz visokog društva servira nešto novo i nenadmašno. Prezasićen bogatim i teškim tortama nafilovanim šlagom, koje su tada bile popularne u otmenim krugovima, on je zahtevao nešto jednostavno, ali elegantno. Glavni kuvar se baš tog dana toliko razboleo da je pao u krevet, pa je njegov šesnaestogodišnji pomoćnik Franc Saher morao da preuzme zadatak. Franc je spretno iskoristio priliku da prikaže svoj talenat i napravio je tortu koja je odmah postala hit u visokom društvu. Francov sin Edvard je kasnije u Beču izgradio hotel „Saher“, a slava saher torte je igrala značajnu ulogu u formiranju njegove reputacije kao jednog od najprestižnijih hotela Beča. I dan-danas hotel „Saher“ sa ponosom servira svoju „originalnu saher tortu”, i šalje je poštom naručiocima iz celog sveta. Ali skoro svaka poslastičarnica i kafe u Beču servira svoju, obično vrlo dobru, a često i izvanrednu saher tortu.

0 comments:

Post a Comment