Za tortu:
- 7jaja
- 150 gr brašna (miješano glatko i oštro 1:1)
- 150 gr maslaca
- 200 gr šećera
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 vrećica vanil šećera
- malo soli
- 300-400 gr marmelade od marelica
- 100 gr mliječne čokolade
- 3 velike žlice mlijeka
- 1 velika žlica šećera
- 1 mala žličica maslaca
- Uključite pećnicu neka se zagrije na 180ºC. Žumanjke odvojite od bjelanjaka.
- Na pari rastopite maslac i čokoladu i dobro promiješajte. Ostavite neka se hladi dok ne bude mlako.
- U ohlađenu smjesu maslaca i čokolade dodajte jednu trećinu šećera u koji ste dodali bourbon vanil šećer i dobro umutite.
- Postepeno dodajte jedan po jedan žumanjak (ovo je jako važno) i miješajte dok ne dobijete jednoličnu rahlu masu.
- Od bjelanjaka u koje ste dodali prstohvat soli napravite čvrsti snijeg, dodajte ostatak šećera i miksajte dok ne dobijete čvrstoću kao za šampite.
- Snijeg od bjelanjaka postepeno dodajte smjesi od čokolade uz naizmjenično dodavanje brašna pomiješanog s praškom za pecivo (brašno prije toga prosijte). Nemojte koristiti mikser već jako nježno i polako umiješajte bjelanjke i brašno.
- Smjesu izlijte u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu (180ºC) 50-60 minuta (ovisno o pećnici i kalupu u kojemu pečete).
- Pečenu tortu ostavite neka se potpuno ohladi, a tada ju horizontalno prerežite na tri dijela.
- Na prva dva dijela namažite pekmez od marelica (najbolji je domaći, ali ako nemate dobar je i kupovni). Stavite i treći, gornji dio.
- Cijelu tortu prelijte čokoladnom glazurom.
- Napomena: U nekim receptima piše da tortu treba poškropiti voćnim likerom, rumom i slično da bi bila sočna. Međutim, garantiram da će ona biti itekako sočna ako ju napravite ovako kako sam opisala.
0 comments:
Post a Comment