Wednesday, May 15, 2013

Sacher torta

Evo još jednog recepta za sacher tortu koju pravimo već jako dugo.

Za tortu: 
  • 7jaja 
  • 150 gr brašna (miješano glatko i oštro 1:1) 
  • 150 gr maslaca 
  • 200 gr šećera 
  • 100 gr čokolade za kuhanje 
  • 1 vrećica praška za pecivo 
  • 1 vrećica vanil šećera 
  •  malo soli
Za premaz: 
  • 300-400 gr marmelade od marelica 
Za glazuru: 
  • 100 gr mliječne čokolade 
  • 3 velike žlice mlijeka 
  • 1 velika žlica šećera 
  • 1 mala žličica maslaca



  1. Uključite pećnicu neka se zagrije na 180ºC. Žumanjke odvojite od bjelanjaka.
  2. Na pari rastopite maslac i čokoladu i dobro promiješajte. Ostavite neka se hladi dok ne bude mlako.
  3. U ohlađenu smjesu maslaca i čokolade dodajte jednu trećinu šećera u koji ste dodali bourbon vanil šećer i dobro umutite.
  4. Postepeno dodajte jedan po jedan žumanjak (ovo je jako važno) i miješajte dok ne dobijete jednoličnu rahlu masu.
  5. Od bjelanjaka u koje ste dodali prstohvat soli napravite čvrsti snijeg, dodajte ostatak šećera i miksajte dok ne dobijete čvrstoću kao za šampite.
  6. Snijeg od bjelanjaka postepeno dodajte smjesi od čokolade uz naizmjenično dodavanje brašna pomiješanog s praškom za pecivo (brašno prije toga prosijte). Nemojte koristiti mikser već jako nježno i polako umiješajte bjelanjke i brašno.
  7. Smjesu izlijte u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu (180ºC) 50-60 minuta (ovisno o pećnici i kalupu u kojemu pečete).
  8. Pečenu tortu ostavite neka se potpuno ohladi, a tada ju horizontalno prerežite na tri dijela.
  9. Na prva dva dijela namažite pekmez od marelica (najbolji je domaći, ali ako nemate dobar je i kupovni). Stavite i treći, gornji dio.
  10. Cijelu tortu prelijte čokoladnom glazurom.
  11. Napomena: U nekim receptima piše da tortu treba poškropiti voćnim likerom, rumom i slično da bi bila sočna. Međutim, garantiram da će ona biti itekako sočna ako ju napravite ovako kako sam opisala.

0 comments:

Post a Comment