Wednesday, May 15, 2013

Original sacher torta


Potrebni sastojci za sacher tortu
  • 140 g omekšalog maslaca
  • 110 g šećera u prahu
  • pola mahune vanilije
  • 6 žumanjaka
  • 6 bjelanjaka
  • 130 g čokolade za kuhanje
  • 110 g kristal šećera
  • 140 g glatkog brašna
  • oko 200 g marmelade od marelica
Potrebno za glazuru:
  • 75 ml slatkog vrhnja
  • 20 g maslaca
  • 100 g tamne kvalitetne čokolade
  • 50 g šećera
  • 50 ml vode
  • 1 kašika creme fraiche
  • slatko vrhnje kao prilog


1. Pjenasto izmutiti omekšali maslac sa šećerom u prahu i ostruganom sredinom iz mahune vanilije;
2 .Postepeno dodavati jedan po jedan žumanjak i dobro mutiti u finu kremu.
3 .Čokoladu otopiti na pari (ili u mikrovalnoj, kako ko već radi ) i umiješati u kremu od žumanjaka.


4. Bjelanjke sa kristal šećerom jako čvrsto ulupati i pomalo lagano sa brašnom dodavati u kremu od žumanjaka (žicom ili kuhačom) .


5 .Modlu promjera 24 obložiti papirom, stranice namazati maslacom i pobrašniti i u nju istresti smjesu za biskvit.

6. Peći na 160° C pećnica na vrući zrak ili 170° C obična, oko 55-60 min s tim da prvih 10 - 15 min vrata pećnice držite oko prst otvorena (pomoću kuhače).


7. Tortu zajedno s modlom okreniti na rešetku i oko 20 min hladiti.
Tada otklopiti modlu, skinuti papir, vratiti modlu na tortu, tortu okrenuti i u modli do kraja ohladiti.





8. Kad je torta hladna, izvaditi iz modle i sa oštrim nožem prepoloviti.
Marmeladu zagrijati i protisniti kroz cjedilo. Obje polovice torte premazati marmeladom, preklopiti i premazati tortu i okolo. Ostaviti malo da se prosuši.




9. Za glazuru zakuhajte slatko vrhnje sa maslacem, skinite sa vatre i primješajte čokoladu isjeckanu na sitne komadiće i rastopite ju.
Vodu i šećer isto zakuhajte dok se šećer ne otopi, dodajte creme fraiche (mileram ili vrhnje)i sve primješajte u čokoladnu kremu. Malo ohladite .



10. Glazuru ODJEDNOM izliti preko torte i premazati okolo sa što manje poteza, da bi glazura ostala glatka. Ostaviti da se čokolada dobro ohladi i stisne, nekoliko sati.





11. Savjetujem svima da glazuru prave onako kako ju i inače rade
Glazura za ovu sacher tortu po ovom receptu je fantastična !

0 comments:

Post a Comment