Potrebni sastojci za sacher tortu
- 140 g omekšalog maslaca
- 110 g šećera u prahu
- pola mahune vanilije
- 6 žumanjaka
- 6 bjelanjaka
- 130 g čokolade za kuhanje
- 110 g kristal šećera
- 140 g glatkog brašna
- oko 200 g marmelade od marelica
- 75 ml slatkog vrhnja
- 20 g maslaca
- 100 g tamne kvalitetne čokolade
- 50 g šećera
- 50 ml vode
- 1 kašika creme fraiche
- slatko vrhnje kao prilog
1. Pjenasto izmutiti omekšali maslac sa šećerom u prahu i ostruganom sredinom iz mahune vanilije;
2 .Postepeno dodavati jedan po jedan žumanjak i dobro mutiti u finu kremu.
3 .Čokoladu otopiti na pari (ili u mikrovalnoj, kako ko već radi ) i umiješati u kremu od žumanjaka.
4. Bjelanjke sa kristal šećerom jako čvrsto ulupati i pomalo lagano sa brašnom dodavati u kremu od žumanjaka (žicom ili kuhačom) .
5 .Modlu promjera 24 obložiti papirom, stranice namazati maslacom i pobrašniti i u nju istresti smjesu za biskvit.
6. Peći na 160° C pećnica na vrući zrak ili 170° C obična, oko 55-60 min s tim da prvih 10 - 15 min vrata pećnice držite oko prst otvorena (pomoću kuhače).
7. Tortu zajedno s modlom okreniti na rešetku i oko 20 min hladiti.
Tada otklopiti modlu, skinuti papir, vratiti modlu na tortu, tortu okrenuti i u modli do kraja ohladiti.

8. Kad je torta hladna, izvaditi iz modle i sa oštrim nožem prepoloviti.
Marmeladu zagrijati i protisniti kroz cjedilo. Obje polovice torte premazati marmeladom, preklopiti i premazati tortu i okolo. Ostaviti malo da se prosuši.
9. Za glazuru zakuhajte slatko vrhnje sa maslacem, skinite sa vatre i primješajte čokoladu isjeckanu na sitne komadiće i rastopite ju.
Vodu i šećer isto zakuhajte dok se šećer ne otopi, dodajte creme fraiche (mileram ili vrhnje)i sve primješajte u čokoladnu kremu. Malo ohladite .
10. Glazuru ODJEDNOM izliti preko torte i premazati okolo sa što manje poteza, da bi glazura ostala glatka. Ostaviti da se čokolada dobro ohladi i stisne, nekoliko sati.
11. Savjetujem svima da glazuru prave onako kako ju i inače rade
Glazura za ovu sacher tortu po ovom receptu je fantastična !








0 comments:
Post a Comment